• Zadzwoń do nas


    533 669 422

  • Napisz do nas


    kontakt@afrotena.pl

Ocet jabłkowy a apetyt

OCET JABŁKOWY A APETYT

Ocet jabłkowy hamuje apetyt

Propozycja picia octu brzmi dość kontrowersyjnie, jednak jeśli dotyczy ona octu jabłkowego możesz oczekiwać tylko pozytywnych rezultatów. Ocet jabłkowy nie tylko nie jest szkodliwy, ale pozwala poradzić sobie z wieloma dolegliwościami. Ocet jabłkowy jest świetnym dodatkiem do potraw, ale nadaje potrawom nie tylko walory smakowe. Dzieła leczniczo na wiele schorzeń układu pokarmowego i nie tylko. Polecany jest do spożywania ze względu na zawarte w nim duże ilości potasu, wapnia, fosforu i sodu. W jabłkowym occie znajduje się ponadto wiele minerałów i mikroelementów tak cennych w codziennej diecie. Składniki w nim zawarte regulują trawienie, stymulują pracę nerek, pobudzają układ immunologiczny. W konsekwencji działają detokskująco i oczyszczająco na nasz organizm. Przyspiesza trawienie, pobudza wydzielanie soków żołądkowych i syntezę enzymów trawiennych. Skutecznie usuwa złogi i pomaga rozszczepiać tłuszcze, a dzięki temu możesz liczyć na skuteczną utratę wagi. Poprawia też wchłanianie żelaza, stabilizuje poziom cukru we krwi, przez co hamuje apetyt na słodycze. Dzięki tym właściwościom ocet jabłkowy staje się świetnym „wspomagaczem” odchudzania. Wiążąc tłuszcze i wspomagając przemianę materii staje się doskonałym sposobem na pomoc w utracie wagi. Sposób w całkowicie naturalny, a wiec całkowicie pozytywnie wpływający na nasz organizm.

Poza stosowaniem go jako dodatek do smaku potraw poleca się systematyczne jego picie. Proponuje się przygotowywanie go według właściwych proporcji z wodą.

Przepis:
Ocet jabłkowy – 1-2 łyżki na szklankę letniej wody, rozpuścić. Pić 3 razy dziennie: rano i w południe przed posiłkami oraz wieczorem przed snem.

Ocet jabłkowy można kupić, ale można też zrobić samemu. Zetrzyj owoce wraz ze skórką. 80 dag miazgi zalej litrem przegotowanej wody, dodaj po 10 dag miodu i drożdży do pieczenia oraz 2 dag chleba razowego. Zostaw w ciemnym miejscu bez przykrycia w temp. pokojowej, przemieszaj 3 razy dziennie drewnianą łyżką. Po 10 dniach przecedź, odciskając resztki. Jeszcze raz przecedź, zakryj gazą, odstaw w ciepłe miejsce na 40-60 dni, aż płyn się ustoi i stanie się jasny, zlej do butelek.

Wygodniejsze w użyciu od tradycyjnego, płynnego octu jabłkowego są tabletki. Wymagają mniej zaangażowania czasu i bez kłopotu pozwalają się zabrać w torebce do pracy.



dr Agata Gaździńska

Uwaga! Przedruk, kopiowanie, skracanie, wykorzystanie tekstów (lub ich fragmentów) oraz zdjęć i elementów graficznych publikowanych na stronie www.afrotena.pl w innych mediach lub w innych serwisach internetowych wymaga zgody właściciela strony!


<< Powrót

facebook