-
Zadzwoń do nas
533 669 422
-
Napisz do nas
kontakt@afrotena.pl
Ocet jabłkowy a apetyt
OCET JABŁKOWY A APETYT
- 05.04.2013

Poza stosowaniem go jako dodatek do smaku potraw poleca się systematyczne jego picie. Proponuje się przygotowywanie go według właściwych proporcji z wodą.
Przepis:
Ocet jabłkowy – 1-2 łyżki na szklankę letniej wody, rozpuścić. Pić 3 razy dziennie: rano i w południe przed posiłkami oraz wieczorem przed snem.
Ocet jabłkowy można kupić, ale można też zrobić samemu. Zetrzyj owoce wraz ze skórką. 80 dag miazgi zalej litrem przegotowanej wody, dodaj po 10 dag miodu i drożdży do pieczenia oraz 2 dag chleba razowego. Zostaw w ciemnym miejscu bez przykrycia w temp. pokojowej, przemieszaj 3 razy dziennie drewnianą łyżką. Po 10 dniach przecedź, odciskając resztki. Jeszcze raz przecedź, zakryj gazą, odstaw w ciepłe miejsce na 40-60 dni, aż płyn się ustoi i stanie się jasny, zlej do butelek.
Wygodniejsze w użyciu od tradycyjnego, płynnego octu jabłkowego są tabletki. Wymagają mniej zaangażowania czasu i bez kłopotu pozwalają się zabrać w torebce do pracy.
dr Agata Gaździńska
Uwaga! Przedruk, kopiowanie, skracanie, wykorzystanie tekstów (lub ich fragmentów) oraz zdjęć i elementów graficznych publikowanych na stronie www.afrotena.pl w innych mediach lub w innych serwisach internetowych wymaga zgody właściciela strony!
facebook