-
Zadzwoń do nas
533 669 422
-
Napisz do nas
kontakt@afrotena.pl
Co nam dają przyprawy
CO NAM DAJĄ PRZYPRAWY
- 23.03.2013
Pieprz - usprawnia pracę wątroby i przyspiesza przemianę materii. Zwiększa też zdolność organizmu do spalania tłuszczu. Możesz nim doprawiać mięsa, ryby, sosy, zupy, a także potrawy z warzyw.
Imbir – ma właściwości rozgrzewające i przyspieszające przemianę materii. Pobudza wydzielanie soków trawiennych i ułatwia pracę żołądka, ma korzystny wpływ na pracę jelit.
Chili – poprawia trawienie i ukrwienie, wzmaga apetyt. Pasuje do dań z drobiu, mięs i warzyw.
Mięta – przyspiesza i ułatwia trawienie, bo pobudza wydzielanie żółci i wzmaga pracę żołądka. Przeciwdziała też wzdęciom. Możesz nią przyprawiać zapiekanki, zupy jarzynowe, potrawy z ryb, z sera oraz dodawać do grochu, porów.
Tymianek – Ułatwia trawienie tłustych potraw. Podniesie smak dań z warzyw i grzybów, a także drobiu.
Koper – ułatwia wypróżnianie, zapobiega kolkom i skurczom, wspomaga pracę jelit.
Majeranek - ułatwia trawienie, pobudza wydzielanie żółci, przyspiesza przemianę materii. Zapobiega też wzdęciom. Jest doskonały do potraw z roślin strączkowych, z grzybów, do pieczonego ciemnego drobiu, sałatek.
Kminek – zwiększa wydzielanie żółci i soków żołądkowych, przyspiesza trawienie, łagodzi wzdęcia. Wpływa też pobudzająco na pracę nerek. Używaj go do dań z kapusty, do mięs i ryb (zwłaszcza gotowanych), do sałatek.
Kolendra – wspomaga trawienie, działa moczopędnie. Dobry dodatek do dań kuchni orientalnej.
Szałwia – pobudza wydzielanie soku żołądkowego, wspomaga trawienie tłuszczu, mięs i serów.
dr Agata Gaździńska
Uwaga! Przedruk, kopiowanie, skracanie, wykorzystanie tekstów (lub ich fragmentów) oraz zdjęć i elementów graficznych publikowanych na stronie www.afrotena.pl w innych mediach lub w innych serwisach internetowych wymaga zgody właściciela strony!
facebook