• Zadzwoń do nas


    533 669 422

  • Napisz do nas


    kontakt@afrotena.pl

Światowy Tydzień Walki z Nadmiernym Spożyciem Soli, 20-26 marca 2017r.

ŚWIATOWY TYDZIEŃ WALKI Z NADMIERNYM SPOŻYCIEM SOLI, 20-26 MARCA 2017R.

Polacy spożywają aż 3 razy więcej soli, niż zaleca WHO czyli ok. 15 g na dobę!



Aby organizm funkcjonował prawidłowo wystarczy zaledwie 1 g soli.
Szacuje się, że spożywamy 2–3 razy więcej soli niż zalecane przez WHO maksymalnie 5 g dziennie (ok. 1 łyżeczka do herbaty). Wspomniane 5 g dotyczy soli, którą stosujemy sami do przyrządzania potraw i dosalania przy stole, jak i tej zawartej w przetworzonych produktach spożywczych .

Cały czas przybywa dowodów na to, że spożywana w nadmiarze sól jest najbardziej niebezpiecznym dla zdrowia pojedynczym czynnikiem żywieniowym.

Nadmiar soli w diecie ma wpływ na powstawanie:

  • nadciśnienia tętniczego
  • udaru mózgu
  • cukrzycy typu II
  • nadwagi i otyłości 
  • nowotworu żołądka
  • osteoporozy 
  • kamicy nerkowej
  • zakażenie Helicobacter pylori
  • obrzęków
Sprawdź gdzie jest jej najwięcej (tabele)































































<< Powrót

facebook