-
Zadzwoń do nas
533 669 422
-
Napisz do nas
kontakt@afrotena.pl
Światowy Tydzień Walki z Nadmiernym Spożyciem Soli, 20-26 marca 2017r.
ŚWIATOWY TYDZIEŃ WALKI Z NADMIERNYM SPOŻYCIEM SOLI, 20-26 MARCA 2017R.
- 19.03.2017
Aby organizm funkcjonował prawidłowo wystarczy zaledwie 1 g soli.
Szacuje się, że spożywamy 2–3 razy więcej soli niż zalecane przez WHO maksymalnie 5 g dziennie (ok. 1 łyżeczka do herbaty). Wspomniane 5 g dotyczy soli, którą stosujemy sami do przyrządzania potraw i dosalania przy stole, jak i tej zawartej w przetworzonych produktach spożywczych .
Cały czas przybywa dowodów na to, że spożywana w nadmiarze sól jest najbardziej niebezpiecznym dla zdrowia pojedynczym czynnikiem żywieniowym.
Nadmiar soli w diecie ma wpływ na powstawanie:
- nadciśnienia tętniczego
- udaru mózgu
- cukrzycy typu II
- nadwagi i otyłości
- nowotworu żołądka
- osteoporozy
- kamicy nerkowej
- zakażenie Helicobacter pylori
- obrzęków
facebook